Çerez Örnek

Bölüm Hocalarımızın Bitirme Tezi Konu Önerileri

DR.ÖĞRETİM ÜYESİ

HAKAN AKÇA

BİTİRME PROJELERİ

2020 2021 GÜZ DÖNEMİ

PV ve(ya) Rüzgâr Enerjisi İle Çalışan LED Sistem Tasarımı

Elektrik şebekesine doğrudan ulaşımın olmadığı yerlerde PV panel veya rüzgâr türbin çıkışında bulunan batarya aydınlatmaya ihtiyaç olmayan gündüz vakitlerinde şarj edilerek, bataryada bulunan enerji gece vakitlerinde LED armatürün beslenmesi ile aydınlatma amacı ile kullanılır. Proje kapsamında Batarya şarj ve LED sürücü devre tasarımı yapılması istenmektedir.

Elektrikli Araçlar İçin AC Şarj Sisteminin Tasarımı

Elektrikli araçların sahip olduğu yüksek güçlü akülerin şarj edilmesi için şebekeden beslenen akü şarj devreleri kullanılmaktadır. Bu şarj devreleri kullanıcıya mevcut duruma ait bilgiler sağlamaktadır. Proje kapsamında akü şarj ve izleme sistemi tasarımı yapılması istenmektedir.

Yüksek Gerilim Üreteci (Tesla Bobini veya Van De Graaff Jeneratör) Tasarımı

Yüksek gerilim ile çalışacak cihazlar satışa sunulmadan önce bazı testlere tabi tutulmaktadır. Bu testlerde yüksek gerilim üreteçleri kullanılır. Bu proje kapsamında Tesla bobini veya Van de Graff jeneratörü yapımı istenmektedir.  

Static Var kompanzasyonu

Elektrik yüklerine bağlı olarak sistemde reaktif güç kompanzosyonu yapılmasına ihtiyaç duyulur. Static Var kompanzasyonu sayesinde istenilen değerde reaktif güç ihtiyacı karşılanarak güç faktörünün 1’de tutulması sağlanır. Proje kapsamında static Var kompanzasyon ünitesi tasarımı yapılacaktır.

Akıllı Priz

Akıllı şebekeler kavramı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamda elektriksel yüklerin tüketmiş oldukları enerjilerin izlenmesi önem arz etmektedir. Proje kapsamında evsel bir şebeke prizinden çekilen gücün ölçülerek izleme sistemine aktarımının yapılması istenmektedir.

Çift Yönlü Sayaç

Akıllı şebekeler kavramı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. İlgili yönetmelikler sayesinde  yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji şebekeye aktarılabilirken aynı zamanda şebekeden de evsel güç ihtiyacı karşılanabilmektedir. Proje kapsamında çift yönlü enerji akışını ölçüp uzaktan okumaya olanak sağlayan bir çift yönlü sayaç sistemi tasarlanacaktır.

Sigorta test cihazı

Aşırı akım koruma için kullanılan farklı akım seviyelerinde ve sınıfılarda olmak üzere sigortalar bulunmaktadır. Farklı sınıfta sigortalar farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Örneğin B tipi sigorta evsel yüksel için kullanılırken C tipi bir sigorta endüstriyel yükler için kullanılabilir. Bu sınıflar arasındaki temel fark tepki süreleridir. Proje kapsamında tasarlanacak olan test sistemi ile sigortanın açma eğrileri elde edilecek ve roparlama yapılacaktır.

Vücut Sıcaklığının Uzaktan İzleme Sistemi Tasarımı

Hastane gibi sağlık kuruluşlarında ölüm oranlarını en aza indirebilmek adına hastanede yatmakta olan kişinin bazı vücut parametreleri uzaktan izlenerek acil durumlarda sistem hekimi uyarmakta bu sayede gereken müdahale acil olarak yapılabilmektedir. Bu sayede, gecikmeden kaynaklı ölüm oranları en aza indirilebilir. Bu proje kapsamında nabız, kan basıncı, vücut sıcaklığı gibi verilerin uzaktan izleme sisteminin geliştirilmesi istenmektedir.

PCB Devre Baskı Sistemi

AR-GE çalışmaları sırasında elektronik kart tasarımları yapılmaktadır. Nu kartların gerçek ortamda yapılabilmesi için PCB baskı sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu proje kapsamında tek yüzlü PCB baskı devre sisteminin gerçekleştirilmesi istenmektedir.

 

DOÇ.DR. RADOSVETA SOKULLU

Bitirme Tezi Konuları 2020-2021

 

1. Kapalı alanda (depolarda) drone yollendirme: Bu projede bir drone kapalı bir mekanda koordinat ile bir adrese göndermesi calışmasını yapılacak. Kritik nokta kapalı mekan gps calısmiyor. Başka yöntemler (bar kod vs) uygulanması gerekiyor. Drone yapımı dahil degıldir. Dron hazır alanabilir. Dron kontrolü ana bir sistemden alanacak. Kullanım alanı: büyük depo alanlarda bir calişan istedigi ürünleri ana noktayı getirtmesi.

2. Smart Pill Box geliştirme: Bu projede bolümde yapılan bir calışmanın devamı olarak düşünulmekte. Fiziksel olarak geliştirilmiş bir Pill Box var. Onun internet uzerindeki erişim ve cift yönlü data transferi sağlanması ve gerekli arayüzü geliştirilmesi.

3. “Smart buzdolap” için uygulama geliştirme. Bolümde yapılan çalişmalarda ilaveten veya farklı bir şekilde.

4. “Wearable computing” için saglık ile alakalı ürün geliştirme (sensörler elbise üzerinde veya bilezik üzerinde olabilir). Önemli nokta çalışmayı ürün haline getirmesi.

5. Bina girislerde insan sayim sistemi: Corona virus önlemleri arasında kalabılık önleme ve halka açık ama essas kapalı alanlarda kişi sayısı kısıtmalar var. Bu nedenle büyük kapalı alanlarda (AVM ve benzeri) kaç kişi bulunduğunu, kaç kişi girip ciktı bilmesini önemli bir konu. Geçen sene bir grup öğrenci görüntü işleme bazında bir çalışma yaptı. Bu çalışma sensor bazında yapılması düşülmektedir (pressure sensor, Reed swıtch vb) ucuz off-the-shelf sensörler ile bir çalışması.

6. LoRaWAN ile Smart Agriculture Uygulamasi (bir grup calisiyor).

7. Android Stethoscope - video link https://www.youtube.com/watch?v=A_itSTJrZik

8. Dron bazlı akllı tarım: Proje konusu büyük arazi için düşünülmüştür. Buyuk açık arazi çok sayda sensor ile donatılmış olup, gerekli verileri (nem, sıcaklık, UV kuvveti etc) gunde bir kaç defa dron uzerinden toplanması hedefleniyor. Çok sayda kablosuz nodlar birbirine ile açık arazi de haberleşmesi zor oldugu için gerekli bilgileri günde belli saatte/saatlerde bir gateway üzerinden (dron gateway gorevi üstlenecek) ana bir sisteme aktarılacaktır. Verileri topladıktan sonra dron ana istasyona donecektir. Dron uçma guzergiayh baslangıçtan belli sayılır.

DR.ÖĞRETİM ÜYESİ YAVUZ ÖZTÜRK

Bitirme tezi konuları

  1. Biyomedikal uygulamalar için mikrovizkozimetre geliştirilmesi.

https://www.rheosense.com/products/viscometers/microvisc/how-it-works

https://www.researchgate.net/publication/262698687_A_Capillary_based_Micro-viscometer

  1. Yağ ve benzeri yapıların Manyeto-optik, Optik  yöntemle sınıflandırılması (https://www.youtube.com/watch?v=c4Sic1DRXJI&t=168s)
  2. Aydınlatma sistemleri için Likit kristal lens geliştirilmesi

http://lensvector.com/

  1. UEU:Manyetik sıvı tabanlı sıvı seviye ölçüm sistemi geliştirilmesi https://content.sciendo.com/view/journals/jee/70/5/article-p406.xml
  2. Manyetik sıvıların (sealing) etkisinin araştırılması.
  3. UEU: Manyetik pistonlu akıllı kapı geliştirme: Kapı çarpmasını önleyici sistem***
  4. UEU:Manyetik basınç sensörü geliştirmek

Tactile Sensor on a Magnetic Basis using novel 3D Hall sensor -First prototypes and results

  1. UEU:Manyetik sıvı ile transfer

Mandal, C., U. Banerjee, and A. K. Sen. "Transport of a sessile aqueous droplet over spikes of oil based ferrofluid in the presence of a magnetic field." Langmuir 35.25 (2019): 8238-8245.

  1. UEU:Ses analizi ile sıvı seviyesi ölçümü ***

Citation: American Journal of Physics 87, 829 (2019); doi: 10.1119/1.5124230

View online: https://doi.org/10.1119/1.5124230

  1. UEU:Portable Acoustic Tractor

https://www.youtube.com/watch?v=6YV0lou4L4c&index=24&list=PLBRIjBc5_09y7bYSyBgjbkxD30eOxqPxK

  1. UEU: Dalga cephesi ölçüm sistemi geliştirilmesi
  2. UEU:Optik yöntemle tel, fiber kalınlık ölçümü gerçekleştirilmesi

 

 

UEU: UZAKTAN EĞİTİME UYGUN: Az derecede laboratuvar altyapısı gerektirir.

DOÇ.DR.

ULAŞ KILIÇ

Güç Sistemlerinde Optimizasyon

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ