Optik Teknolojiler Araştırma Laboratuvarı
Üniversitemiz bünyesinde Elektrik - Elektronik Mühendisliği bölümünde bulunan Manyeto-optik laboratuvarımız; 2007 yılında kabul edilen TÜBİTAK 1001 (106T651) proje olanakları ile 2008 yılında faaliyete geçirilmiştir. Daha sonra alınan TÜBİTAK 1001 (113E610) ve TÜBİTAK COST (113E771) proje destekleri ile bilimsel araştırma ve ürün geliştirme çalışmalarını sürdürmüştür. Bununla birlikte, Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yürütülen çeşitli projeler ile altyapısı geliştirilmeye devam edilmektedir.
Amacımız; Ulusal Kalkınma Politikaları doğrultusunda manyetik malzemelerin optik özelliklerinin ölçümü (Faraday, Kerr Etkilerinin Ölçüm vb), sağlık alanında gerekli olan tıbbi tanı ve tedavi amaçlı ölçüm sistemlerinin prototip tasarımlarının gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesidir. Belirtilen amaçlar doğrultusunda laboratuvarımız, üniversite içi ve dışı birimlerle ortak, çoklu disiplinler arası araştırmalar yapmak, lisans ve lisansüstü eğitimini desteklemek, danışmanlık, eğitim ve optik ölçüm hizmetleri vermektir. Ayrıca çok disiplinli çalışmalara örnek olarak; Biyomedikal Teknolojiler Anabilim dalı, Makine Mühendisliği, Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencileri ile ortak çalışmalar projeler yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.
Laboratuvarımızın başlıca genel araştırma alanları; biyomedikal optik görüntüleme ve analizleri, biyomedikal cihaz tasarım ve geliştirme, manyeto-optik ölçüm sistemleri ve malzeme karakterizasyonu, optik spektroskopik ölçüm ve analizler, fiber optik sensör tasarımları gelmektektedir.
Laboratuvarımızda tamamlanan lisansüstü çalışmalar;
- Optik bazlı yüzey pürüzlülüğünün belirlenmesi konusunda 2 adet tamamlanmış yüksek lisans tezi,
- Manyeto-optik malzemeler ve ölçüm sistemleri üzerine 2 doktora tezi ve 4 yüksek lisans tezi,
- Fiber optik alanında 1 doktora ve 1 yüksek lisans tezi,
- Optik tabanlı doku karakterizasyonu üzerine 2 yüksek lisans tezi,
- Optik yöntemle kan şekeri ölçümü konusunda 1 adet doktora tezi,
- Doku kan akımı görüntülemede 1 yüksek lisans tezi,
- Kan pıhtılaşması ile ilgili 1 adet yüksek lisans tezi,
- Manyetik malzemelerde foton-magnon etkileşimi üzerine 1 doktora tezi
- Hücre görüntülerinin analizi üzerine bir doktora tezi yazılmıştır.
Laboratuvarımızda mevcut yüksek lisans ve lisans çalışmaları;
- Optik görüntüleme
- Viskozite ölçümü
- Foto-akustik etki
- Soğuk plazma sistemi
- Manyetik kaldırma
- Lazer benek ile biyomedikal uygulamalar
- Yüksek elektrik alan ve manyetik alanda yapıların hizalanması
Fotonik ve biyomedikal optik konularına meraklı birçok lisans öğrencisinin araştırma laboratuvarı deneyimi kazanabilmeleri için burada çalışmaktadırlar. Her sene ortalama 10 lisans bitirme tezi ortaya konulmakta ve bu tezlerden bildiri ve yayınlar yapılmaktadır. Bu laboratuvarda deneyim kazanan öğrencilerimiz ülkemizin ileri araştırma yapısına sahip kurumlarınca staj ve iş olanakları için tercih edilmektedir.